Krönika

Mikael Mölstad:

Gräsrotsfinansiering öppnar nya möjligheter i vinvärlden

Mikael Mölstad

Ibland säger banken nej. Där för har så kallad gräsrotsfinansiering blivit ett populärt sätt att i vinvärlden få pengar till mer eller mindre galna projekt. Genom att satsa en summa får man ett tack, eller ännu hellre vin.

Crowdfunding sprider sig i världen. Det har blivit ett allt vanligare sätt att finansiera mindre projekt. I stället för att låna mycket av få – ber man många om småsummor. Belöningen handlar då inte om räntor och vinstutdelning – utan snarare om ära, presenter och kul upplevelser.

På svenska kallas det gräsrotsfinansisering. I vinbranschen blir det allt populärare. Det är heller inget nytt: redan för tre år sedan öppnades ett helt vineri som var finansierat på detta sätt. Grundaren hade fått nej av banken och gick då ut till allmänheten. Utan problem fick han in alla pengar han behövde även om varje enskild summa var liten. Enda belöningen för de som bidragit var att få lite vin från den nya anläggningen.

Fördelen med gräsrotsfinansiering är uppenbar. De som satsar pengar gör det mest för att det är kul och gillar projektet. För ägaren finns bara ett krav: att genomföra det han eller hon lovat om pengarna kommer in.

Vinbranschen tycks passa mycket bra för crowdfunding. Belöningen är oftast vin, vilket de som satsar gillar. Jag kan själv tycka att det vore coolt i kamratkretsen att berätta att jag finansierat en vingård – och sedan kunna plocka fram en flaska med vingårdens namn. Att min investering bara kostat 50 euro behöver jag inte omedelbart berätta.

Nu finns webbplatsen fundovino.com för dem som vill finansiera olika vinprojekt. Där presenteras projekten och vilka totalpengar det handlar om. Där ska också framgå vilka summor som kan betalas och vad belöningen för detta blir. Lägsta bidragssumma är 10 euro och det slutar kring 500 euro. För 10 euro får du ett stort tack. För högre summor handlar det om vinbuteljer – ofta kombinerat med provningar och vingårdsbesök.

Jag noterar att de som behöver pengar för att köpa en vingård snabbt har fått givare att nappa. De som har en annorlunda idé har också framgång. En man i Bourgogne behöver till exempel pengar för att ta patent på nya typer av plogar som ska dras efter hästar. Han förklarar entusiastiskt att framtidens ekologiska vinjordbruk kräver dessa redskap. Den man som vill ha pengar för att köpa en buteljeringsanläggning har inte samma framgång.

Crowdfunding kan alltså nyttjas till mycket – men dock inte allt. Men är syftet gott, kostnaden rimlig och belöningen drickbar går det mesta för sig. Vill du till exempel bli delaktig i ett barriquefat med en fantastisk röd bourgogne finns fortfarande chansen. Några kompisar planerar att med gräsrotspengar köpa ett 225-liters vinfat på den berömda Hospice de Beaune-auktionen i november. De räknar med att fatet kostar runt 14 000 euro – vilket betyder att minsta insats är 50 euro som är lika med en flaska. Det är knappast nytt att dra ihop ett gäng för att köpa ett fat med vin eller whisky. Men fördelen med crowdfunding är att det finns ett färdigt system som gör hela jobbet.

På webbplatsen för vinbranschens crowdfunding tar de fem procent av totalsumman för att organisera det hela. Men bara om projektet blir framgångsrikt – det vill säga att det drar in den stipulerade summan. Om inte, är det gratis och gräsrötterna får tillbaka sin insatser.

Det är inte utan att jag blir intresserad. Ett projekt jag kan tänka mig att satsa på är den lilla biodynamiska champagneproducenten som behöver ett nytt stort vinlagringsfat i trä. För hundra euro får jag ett stort tack, en vinprovning och två flaskor av husets prestigechampagne.

Hmm… undrar om jag själv kan lyckas med lite gräsrots- finansiering? Jag vill gärna ha en ny vinkällare.