Κίνα: τοπικοί άγιοι και πρακτικές δυσκολίες στην ιεραποστολή

18 Ιουνίου 2016
[Προηγούμενη δημοσίευση: http://bitly.com/1UNTB3Y]

Α.Κ.: Ποιά κατηχητικά βοηθήματα υπάρχουν;

π. ΙΩΝΑΣ; Αφού σας είπα δεν υπάρχουν. Για ποιά κατηχητικά βοηθήματα μου μιλάτε. Να, αυτό που κάναμε τώρα ας πούμε. Υπάρχει από τη Μητρόπολη Χόγκ Κόγκ ένα φυλλάδιο, ένα μικρό βιβλιάριο γραμμένο από κάποιον γενικά για τις Ακολουθίες κλπ. Το σοβαρό είναι αυτό του π. Αλεβιζόπουλου, που μεταφράστηκε επίσης. Πληρώνω ένα σωρό λεφτά. Τώρα θα μεταφραστούν κι άλλα.

Ήδη έχουν μεταφραστεί πολλά άρθρα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου από το βιβλίο για το θάνατο. Μεταφράζω κομμάτια που είναι ενδιαφέροντα και σιγά σιγά θα μεταφραστή όλο. Για το Άκτιστο Θείο Φως, για την Κόλαση, για τις ψυχές, γιατί ενδιαφέρονται τρομερά οι Κινέζοι.

Στο site (σάϊτ) που έχω φτιάξει, το θεολογικό site, και λυπάμαι γιατί δε βρήκα ανθρώπους να με βοηθήσουν για το site, δυστυχώς. Υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα που ξέρουν, αλλά βλέπετε ούτε μεγαλόσχημοι μοναχοί δεν ήταν έτσι. Θέλουν ευλογία μήπως αλλάξουν εκείνο το κόμμα, που έχω εκεί και δεν το βάλουν στο χρώμα εκείνο, αλλά το βάλουν σε μια άλλη θέση και από την ευλογία της ευλογίας δε με βοήθησαν δυστυχώς καθόλου. Και κάθισα μόνος μου να το φτιάξω και αυτό σε τσακίζει και σε σκοτώνει. Βλέπετε η Ιεραποστολή δεν είναι μόνο λεφτά. Δε μιλάω για ανθρώπους της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σας εξήγησα, δεν καταλαβαίνουν οι άνθρωποι, αλλά τουλάχιστο για το site μπορούσαν να μου το φτιάξουν. Οι άνθρωποι εδώ έχουν Ίντερνετ και ψάχνουν στο Ίντερνετ και βρίσκουν. Και φυσικά να βρουν στους Ορθοδόξους τι. Να μή συνεχίσω καλύτερα.

Α.Κ.: Δεν υπάρχουν τοπικοί άγιοι;

π. ΙΩΝΑΣ; Στην Ταϊβάν δε γνωρίζω. Υπάρχουν όμως στην Κίνα. Έχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικήτας φτιάξει, όχι ο ίδιος προσωπικά, αλλά με τις οδηγίες του, μια υπέροχη εικόνα με τους αγίους που μαρτύρησαν στην Κίνα, στην Επανάσταση των Μπόξερς, τον προηγούμενο αιώνα, 1900. Ο ιερέας Μητροφάνης Τσίν Τσόν, η σύζυγός του, η οικογένειά του, σφάχτηκαν όλοι και πολλοί άλλοι.

Α.Κ.: Πόσους Ενορίτες έχετε;

π. ΙΩΝΑΣ; Φυσικά δεν θα εννοήτε όλους τους Ορθοδόξους. Έρχονται την Κυριακή περίπου γύρω στα 20 άτομα. Καμιά φορά 25. Και κάνουμε τη Θεία Λειτουργία, τρώμε μαζί, παραγέλλουμε πίτσα και την πληρώνω εγώ, για να ζήσουμε μαζί, να είμαστε λίγο μαζί. Αν δεν την πληρώσω εγώ, δε θα την πληρώση κανείς. Και οι Κινέζοι είναι χαρακτηριστικό ότι η ζωή τους κινείται πάντα γύρω από το φαγητό. Συνεπώς δεν θα ερχόταν κάνεις. Είναι ένας τρόπος να τους κρατήσω και είναι ένας τρόπος επίσης να μιλήσουμε μετά. Δεν υπάρχει η έννοια ενορίτης, όπως μου λέτε. Διάφοροι άνθρωποι έρχονται, μερικοί ξαναέρχονται, μερικοί δεν ξαναέρχονται, κάποιοι καινούριοι έρχονται κλπ.

Α.Κ.: Ποιες οι πρακτικές δυσκολίες στο έργο σας (γραφειοκρατία, τοπικές αρχές, οικονομικό πρόβλημα, ιδιοκτησία Ενορίας κλπ.).

π. ΙΩΝΑΣ: Θα έπρεπε την ερώτηση αυτή να την κάνετε πρώτη! Δεν είναι απλές. Φυσικά είναι πάρα πολύ μεγάλες. Στην Ελλάδα, σας είπα, δε μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει ένας άνθρωπος έρχεται μοναχός του εδώ πέρα. Μα δε λέω να του δώσουν λεφτά. Κάποιος μου είπε φάρμακα, κάποιος μου είπε να σου στείλω εικονίτσες… να γράφουν από πίσω και το τροπάριο του αγίου… Του είπα ποιός θα το διαβάση στα ελληνικά.

Φυσικά και υπάρχουν δυσκολίες. Ήρθα μόνος κι έρημος εδώ. Κανείς δε με βοήθησε να βρώ ένα σπίτι, που να μείνω. Κανείς δε με βοήθησε για τη βίζα. Τώρα κάθε τρεις μήνες εάν αρρωστήσω και κάνω πάνω από 35 απουσίες, μου κόβουν τη βίζα. Δεν υπάρχει τίποτα. Και σας είπα, οι άνθρωποι της Εκκλησίας νομίζουν ότι όλα είναι ωραία και καλά. Δεν είναι ακριβώς έτσι.

[Συνεχίζεται]
Πηγή: Εφημερίδα «Εκκλησιαστική Παρέμβαση», «Μια φωνή από την Νινευή»